Kirjoittaja Aihe: GPS ja melonta  (Luettu 18477 kertaa)

Poissa Janne Vehmas

  • Jäsen
  • Viestejä: 97
GPS ja melonta
« : 29.12.06 - klo:13:53 »
Heips, kuinka moni käyttää nykyään GPS:ää meloessa?
   Ilmeisesti nykyaikaisiin gepsuihin pystyisi tallentamaan vaikka kaikki Pirkanmaan melontareitit. Löytyyköhän netistä mistään valmiita melontareittejä?
   Joulupukki toi (USAsta hankitun) GPS:n, jonka kartoissa on Suomen kohdalla vain musta läntti. Nyt pitäisikin sitten ostaa jokin hyvä melontaankin sopiva topo-kartta. Onko kenelläkään tietoa Garmin Topo-Suomi ja/tai Garmin vapaa-ajan kartoista? Kumpi parempi vaihtoehto n. 200 km Tampereelta kokoiselle läntille?  ???

Poissa Jarkko Uitti

  • Administrator
  • Jäsen
  • Viestejä: 124
Vs: GPS ja melonta
« Vastaus #1 : 29.12.06 - klo:14:26 »
Mulla on gps käytössä ilman karttoja. Lähinnä se toimii matkamittarina, mutta myös sankassa sumussa (http://www.vihuri.info/forum/index.php?action=dlattach;topic=173.0;attach=701;image) sillä on perille suunnistettu tallennettujen koordinaattipisteiden avulla.
« Viimeksi muokattu: 29.12.06 - klo:14:28 kirjoittanut Jarkko Uitti »

Poissa Jori Hämäläinen

  • Global Moderator
  • Jäsen
  • Viestejä: 349
    • Photopage
Vs: GPS ja melonta
« Vastaus #2 : 29.12.06 - klo:14:55 »
Myös retkireissuilla käyttänyt GPS:ää aika paljonkin, matkaloggerina pääsääntöisesti kun ei ole sumussa tullut oltua. Norjassa se varoitti "John's rest:stä" kun sen stopparin alueelle ei olisi sokeana halunnut mennä.

Itse karttavaihtoehtoja on monia
- Garmin Bluechart Finnish Lakes (kallis) http://www.garmin.com/cartography/bluechart/card.jsp?sku=MEU055R
  - sisältää vene/laivaväylät
- Topo Finland
  - maastossa liikkuvan kartta
- Garmin vapaa-ajan kartta
  - maastossa liikkuvan kartta
- Garmin City Select Europe
  - maantiekartta, mutta on siinä vesistötkin
  - itse käytän tätä koska tiet ja reititys teitäpitkin lähtöpaikkaan on ihan kiva.
- Openmap Finland (ilmainen)
  - projekti vissiin lopetettu mutta jos jostain löytyy

Melontareiteistä, tokkopa niitä on kukaan viitsinyt tallentaa. Toki Pirkanmaan melontaoppaassa on KKJ koodinaatit joiden avulla voisi laskea WGS-84 koordinaatit ja saada näin laskupaikat, koskien paikat sekä lopetuksen kohtuu vaivalla GPS:n. Eli skannaa sivu, ja vie se OziExplorer softaan ja kalibroi kartta.

Myös koskipaikkoja on silloin tällöin lätkitty Google Earth:n, linkki löytyy koskimelonta-foorumilta. Noi voi myös GPS:n ladata.

Noista kartoista (vapaa-aika ja topo) on kyllä vertailuja tehty nettiin monia, niitä vain etsimään.
Paras ehkä on http://www.kolumbus.fi/ari.torpstrom/topot.html, siellä myös neuvotaan kuinka karttoja parannellaan.

Ja vielä vertailukuvat: http://www.kolumbus.fi/ari.torpstrom/topot_vert.html
« Viimeksi muokattu: 29.12.06 - klo:15:15 kirjoittanut Jori Hämäläinen »

Poissa Jori Hämäläinen

  • Global Moderator
  • Jäsen
  • Viestejä: 349
    • Photopage
Vs: GPS ja melonta
« Vastaus #3 : 29.12.06 - klo:15:26 »

jukka

  • Vieras
Vs: GPS ja melonta
« Vastaus #4 : 31.12.06 - klo:16:29 »
Hyvää Uutta Vuotta Kaikille - nyt on taas se aika.

GPS kulkee minulla aina mukana oudoilla vesillä ja vähintään matkaa mittaamassa. Olen käyttänyt molempia Garminiin sopivia vapaa-aikaan tarkoitettuja karttoja: Erätukun TOPO ja Garminin oma vapaa-ajan kartta. Parhaimmillaan nämä on kun lataa molemmat päällekkäin niin tulee molempien hyvät puolet hyödynnettyä.

Erätukun TOPO on tarkempi, siinä Suomi on jaettu 18 eri cd:lle. Vesistöt on paremmin kuvattu suurin osa mm. syvyyskäyrineen. Huono puoli on se että virallisissa versioissa kartta pitää rekisteröidä tiettyyn laitteeseen ja sen jälkeen sitä ei voi enää muissa laitteissa käyttää, jos sattuu vaihtamaan laitetta.

Vapaa-ajan kartassa Suomi on jaettu 6:lle cd:lle ja hyvä puoli se että niitä voi latailla kuinka vaan eri laitteisiin. Tosin ladatessa sitoudut käyttämään vain yhdessä laitteessa kerrallaan.

Molemmissa mm. saaren nimiä ja muitakin nimiä on aika vähän eikä nämä korvaa paperikarttoja. Maaston muodoista voi päätellä minkä saaren tai niemen lähellä ollaan ja sitten voi verrata paperikarttaan. Myös koordinaatteja voi katsella ja siirtää sijainnin paperikartalle. Paperikartan ylivoimainen etu on myös että siitä näkee suuren alueen kerralla, mikä ei ole mahdollista gps:llä.

Liitetiedoston kuvassa on samassa mittakaavassa Rauhaniemi, ensin Erätukun TOPO ja sitten Garminin vapaa-ajan kartta.

City Select Europe on kätevä monien navikaattoreiden mukana tuleva kartta Euroopan kaupungeista. Sen uudempi versio on nimeltään City Navigator Europe.

Poissa Janne Vehmas

  • Jäsen
  • Viestejä: 97
Vs: GPS ja melonta
« Vastaus #5 : 30.04.07 - klo:15:20 »
Nonniih. Muutama retki on sitten tehty GPS:n kanssa. Kokemukset on vähän ristiriitaisia:

 :( Garminin vapaa-ajan kartta ei ole ehkä aivan hintansa arvoinen (Eniten ärsyttää ettei metsiä ja peltoja tahdo erottaa toisistaan, koska
     ne on piirretty samalla värillä. Koskia ei ole merkitty - iso miinus. Turhan monelle järvelle on annettu nimeksi vain "Vesistö".)
 :( GPS ei näytä ilmansuuntia oikein, jossei se ole koko ajan liikkeessä (Kajakin kanssa on kuitenkin pakko pysähtyä ja kaivaa gepsu taskun
     pohjalta. Tällöin yleensä lähtee joko kajakki tai gepsun näyttö pyörimään. Tässä mielessä kompassi on parempi.)
 :) Purojen ja pienten jokien löytäminen on GPS:n kanssa tosi helppoa. (Näitä saa joskus hakea kauankin pusikoiden ja vesikasvien takaa.)
 :) Kuljetun matkan ja keskinopeuden näyttö on mukava ominaisuus.

Mukava peli loppujen lopuksi. Kehittämistäkin vielä olisi. (Esim. Pukalassa vekotin ei osannut kertoa, että Pikku-Miekka on vielä jäässä.)

Jos joku tarvii melontareittejä GPS:ään, voi kysellä allekirjoittaneelta. (*.GDB).

jukka

  • Vieras
Vs: GPS ja melonta
« Vastaus #6 : 09.05.07 - klo:21:10 »
Muutama kommentti Jannen kokemuksiin:

Karttojahan on monen tasoisia. Maastokartoista Topo Erätukku on parempi kuin Garmin vapaa-ajan kartta (katso liitetiedosto pari viestiä aiemmin). Paras melontakartta Garminiin olisi varmaan Bluechart sisävesikartta (noin 300 eur). Jotain karttoja saa latailtua myös netistä.

GPS näyttää ilmansuunnat oikein myös paikallaan ollessa jos siinä on magneettinen kompassi. Jos laitteen kompassi perustuu satelliittivastaanotoon niin ilmansuunnat pitää hakea liikkumalla hieman. Tuo näytön pyöriminen viittaa siihen että käytössä on kartta-asetusten valinta "jälki ylös". Kun käytät valintaa "pohjoinen ylös", tällöin näytö ei pyöri.