Kirjoittaja Aihe: Iijokea suojelemaan  (Luettu 4823 kertaa)

Poissa Anna Mäntynen

  • Jäsen
  • Viestejä: 2
Iijokea suojelemaan
« : 13.06.07 - klo:15:30 »
Hesarin verkkosivuilla kerrottiin tänään seuraavaa:

"Kollajan ympäristövaikutusten arviointi alkaa

Kollajan tekojärven ja voimalan ympäristövaikutusten arviointi (YVA) alkaa keskiviikkona. Prosessi käynnistetään Pudasjärvellä järjestettävällä yleisötilaisuudella.

YVA-prosessissa selvitetään Kollajan tekoaltaan rakentamisen eri vaihtoehdot, kuten altaan laajuus ja voimalaitoksen mitoitus. Tekojärven vaikutukset koskevat tekojärvialueen lisäksi Pudasjärven ja Haapakosken voimalaitoksen välistä Iijoen osaa.

Pohjolan Voima haluaa rakentaa voimalaitoksen ja tekoaltaan Iijokeen Pudasjärvelle. Hanke maksaa on noin 130 miljoonaa euroa. Voimalaitoksella energiayhtiö saisi lisätehoja 115 megawattia ja lisäenergiaa 200 gigawattia vuodessa.

Kollajan tekojärven valjastaminen vaatisi toteutuessaan koskiensuojelulain muutosta, sillä voimalaitoksen rakentaminen on kyseiselle alueelle kielletty.

YVA-selostus on valmis ensi vuoden loppuun mennessä."

Aikoinaan vastaavan hankkeen estämiseksi pystyyn polkaistu Iijoen suojeluyhdistys järjestää heinäkuussa jo 25. Iijokisoudun. Jos heinäkuun ensimmäisellä viikolla on tekemisen puutetta, kannattaa suunnata kohti Kalle Päätalon maisemia ja liittyä Iijoen suojelijoiden joukkoon. Kivaakin siellä on ja hienot maisemat - vielä.

Varsinaiset soutupäivät (ja melonta-) ovat 3.-7.7., mutta ollessani itse ensikertalaisena mukana muutama vuosi sitten osallistuimme vain kahtena päivänä, toki maksaen kokonaiset osallistumismaksut. Ystävällisiä koskia on matkan varrella ja hyvät järjestelyt turvamelojineen, joten koskessa kokemattomatkin voivat aivan hyvin osallistua. Itseltä taitaa ikävä kyllä jäädä väliin töiden takia, mutta kenties joku innostuisi kokoamaan porukkaa ja tekemään tästä jopa seuran retken kajakkivuokrien minimoimiseksi?

Lisätietoja Iijokisoudusta: http://www.iijoensuojeluyhdistys.net/iijokisoutu/iijokisoutu2007.htm

Ovat kyllä sitkeitä nuo koskien raiskaajat ja vesivoimaintoilijat!! Jos koskiensuojelulakia aletaan purkaa, sillä on merkittäviä seurauksia melonnan harrastamiselle ja tietysti ennen kaikkea hienolle luonnolle kaikkine asukkeineen. Katsoin tarpeelliseksi ottaa asian esille täällä foorumissakin, ettei se vain menisi alan harrastajilta ohi.