Kirjoittaja Aihe: Lakeuden jokiluontopolku, Seinäjoki  (Luettu 5227 kertaa)

Poissa Jori Hämäläinen

  • Global Moderator
  • Jäsen
  • Viestejä: 349
    • Photopage
Lakeuden jokiluontopolku, Seinäjoki
« : 04.07.07 - klo:09:28 »
Yksi potentiaalinen jokimelontareitti maailmalla lisää..

Lainaus
Lakeuden jokiluontopolku on vetinen kolmio, jonka jokainen sivu on 7 kilometriä. Reitillä on kaiken kaikkiaan 30 opaskylttiä, jotka kertovat pohjalaisen jokiluonnon ja jokirakentamisen ihmeistä. Kolmion jokaiselta sivulta löytyy myös yksi kysymyskyltti, jonka läpän alla on oikea vastaus.

Hyvä lähtöpaikka on Seinäjoen keskustassa Kauppakadun päässä oleva Pumppurannan melontatukikohdan laituri. Siitä on kahden kilometrin matka kolmion lähimpään kulmaan. Lakeuden jokiluontopolun varrella ei ole yhtään koskea. Myös virtaus on yleensä niin pieni, että kolmion voi meloa kumpaan suuntaan tahansa. Kovat sateet ja Kyrkösjärven säännöstely kasvattavat kuitenkin joskus Seinäjoen ja oikaisu-uoman virtausta. Silloin vastavirtaan melominen voi olla työlästä erityisesti Suupohjantien sillan alla.

Kolmion jokaisessa kulmassa on pato, jonka ohitusta on helpotettu laiturilla. Joka kulmassa on myös sopiva taukopaikka. Myös kolmion jokaiselta sivulta löytyy levähdyslaituri. Kaikkien kulmien ja laitureiden luo pääsee autolla. Poikkeus on Västinlahden levähdyslaituria Seinäjoen vanhan uoman varrella, kahden kilometrin päässä Kyrönjoesta. Kyröjoen varrella levähdyslaituri ja nuotiopaikka ovat Auneksen sillan vieressä. Oikaisu-uoman levähdyspaikka on Kaanaa Linesin laituripaikka kahden ja puolen kilometrin päässä Seinäjoen ja oikaisu-uoman risteyksestä.