Kirjoittaja Aihe: ACR:n uusi tuleminen  (Luettu 4474 kertaa)

Poissa Hannu Kaukola

  • Jäsen
  • Viestejä: 67
ACR:n uusi tuleminen
« : 10.04.08 - klo:13:24 »
Viesti ACR-kanoottiralliyhdistykseltä:
ACR:n uusi tuleminen

Tervehdys, melojat!

Miltä kuulostaa 537 kilometrin melonta viikon aikana Euroopan pisimmällä patoamattomalla jokireitillä? Ympärillä Lapin tunturit, alla kirkas vesi ja seurana kansainvälinen kokoelma seikkailuhenkisiä melojia, jotka etsivät luonnon rauhaa ja omia rajojaan?

Puitteet tälle kaikelle tarjoaa vapaana ja puhtaana virtaava Könkämäeno-Muonionjoki-Tornionjoki vesiväylä, jonka vertaista ei löydy mistään.

Vuosina 1983-2000 kyseisellä jokireitillä järjestettiin Arctic Canoe Race (ACR) -melontakisa. Legendaarinen kilpailu keräsi parhaimmillaan satoja melojia eri puolilta maailmaa, mukana maratonmelojien parhaimmistoa. Tapahtuman tukijoina olivat jokivarren kunnat ja lukuisat yritykset. Kun kilpamelojien määrä väheni, vuonna 1990 kisan rinnalle tuotiin suuren suosion saavuttanut retkisarja. Lamavuosien seurauksena ACR kuihtui kuitenkin hiljalleen. Tapahtumaa pyörittänyt Kanoottiralliyhdistys siirrettiin pöytälaatikkoon, ja viimeinen ACR melottiin tynkätapahtumana vuonna 2000. Tästä huolimatta ACR on edelleen käsite melontamaailmassa.

Pitkän mietiskelyn ja lukuisien keskustelujen tuloksena olen todennut, että ACR ansaitsee uuden tulemisen. Ei kuitenkaan kilpailuna, vaan vaativana, retkihenkisenä seikkailutapahtumana. Kisaa toki käydään edelleen, mutta vain itseään vastaan. Nuo 537 kilometriä Kilpisjärveltä Tornioon ovat edelleen yhtä pitkiä, sääolosuhteet yhtä arvaamattomia, ja kosket yhtä kovia kuin ennenkin.

Tapahtuma on syytä järjestää korkean veden aikana, kesä-heinäkuun vaihteessa. Sen jälkeen joen pinta laskee nopeasti, kivet tulevat esiin ja virran nopeus heikkenee. ACR 2008:n ajankohdaksi on päätetty 29.6.-5.7.2008.

Melontaosuudet ovat seuraavat:

Päivä 1 (29.6): Kilpisjärvi-Poussujärvi 65 km
Päivä 2 (30.6): Poussujärvi-Karesuvanto 66 km
Päivä 3 (1.7) : Karesuvanto-Muonio 100 km
Päivä 4 (2.7) : lepopäivä Muoniossa
Päivä 5 (3.7) : Muonio-Kolari 85 km
Päivä 6 (4.7) : Kolari-Svanstein 115 km
Päivä 7 (5.7) : Svanstein-Tornio 105 km

Aiemmin osuus Muonio-Tornio melottiin neljässä päivässä, nyt kolmessa. Syynä tähän on korkeampi vesi, joka lisää melojien vauhtia ja sallii pidemmät päivämatkat. Yli sadan kilometrin päiväosuudet kuulostavat kovilta, mutta virtaavassa vedessä ne eivät vaadi melojilta yli-ihmisen ominaisuuksia - määrätietoista etenemistä kuitenkin.

ACR voidaan meloa lähes millä kanoottityypillä tahansa. Olen itse melonut ACR.n kymmenen kertaa, menopeleinä K1, K2, C1 ja C2. Perussääntönä on, että kajakki/kanootti liukuu hyvin; lyhyt laite ei hommaan sovellu. Melontavälineen on myös syytä kestää mahdollisia kolhuja. Nopeimmat melojat ovat selvittäneet ACR:n kilpakajakeilla, hitaimmat mökki-inkkareilla. Koitokseen ei kuitenkaan kannata lähteä turhan hitaalla tai raskaalla vehkeellä, ei myöskään hauraalla ratapiikillä.

Vaihtoehtona koko reitin melomiselle on viesti, jossa ryhmä tuo kanootin perille määräämiensä melontaetappien mukaisesti.

Melojien turvana mukana kulkee kumivene, jossa on sairaanhoitaja. Lisäksi pelastuskajakit päivystävät kaikissa vaativissa koskissa. Oppaaksi on lupautunut mukaan ACR-voittaja, seikkailukouluttaja Petri Sutinen. Muitakin opasmelojia löytyy, mm. allekirjoittanut. Mukana on myös aiempien kilpailujen järjestäjä, Heikki Kivinen. Lisätukea tarjoaa Muonion Melojat ry.

Korkean veden aikaan Käsivarren kosket Peera, Lammas ja Pättikkä muuttavat luonnettaan niin rajusti, että ne lienee viisainta kiertää rannan kautta. Asia päätetään lopullisesti paikan päällä. Muissa yli sadassa koskessa meno vain paranee. Kesä-heinäkuun vaihteessa vesi on kylmää, joten kuivapuku lienee hyvä asuvaihtoehto. Kypärä on pakollinen kaikilla koskiosuuksilla.

Reitillä edetään valvotusti yhtenä ryhmänä. Koskissa pidetään reilut välimatkat ja koskien alla odotellaan, että kaikki pääsevät jatkamaan matkaa. Lyhyitä lepotaukoja pidetään parin tunnin välein ja päiväetapin puolivälissä on järjestäjien tarjoama lämmin lounas.

ACR 2008 on kokeilu, jolla testataan tapahtuman mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen. Näillä näkymin tapahtuman järjestäjänä toimii Kanoottiralliyhdistys, jolle valitaan uusi hallitus (olen lupautunut puheenjohtajaksi).

Osallistumismaksuksi kaavaillaan 250 euroa. Hintaan sisältyy opastus, turva- ja ensiapupalvelut, vakuutukset ja lämmin ateria keskellä päivää, sekä mitali perille päässeille. Yöpymiset ja muut ateriat ovat omalla kustannuksella, mutta ne voidaan varata järjestäjien toimesta. Arvioituna hintahaitarina on mökkimajoitus 40-80 euroa/4 hengen mökki, ja ateriat 8-12 euroa. Myös hotellitason majoitus on mahdollinen useimmissa yöpymispaikoissa.

Kanoottien kuljetus Kilpisjärvelle järjestetään yhteiskuljetuksena Torniosta, erillistä maksua vastaan. Pyrkimyksenä on pitää huoltoautokaravaani mahdollisimman pienenä.

Ilman teitä melojia hanke ei onnistu. Toivon, että innostutte asiasta!

Annan mielelläni lisätietoja ja otan vastaan ilmoittautumisia.

ACR:n puolesta,
Timo Niukkanen (ent. Nicholson)
puh. 0400 504431
timo.niukkanen[a]pp1.inet.fi
www-osoite on vielä auki
- esimakua löytyy os. www.timojaleena.com