Kirjoittaja Aihe: Kuka tietää Pukalan melontareiteistä?  (Luettu 15076 kertaa)

Poissa Janne Vehmas

 • Jäsen
 • Viestejä: 97
Kuka tietää Pukalan melontareiteistä?
« : 22.04.06 - klo:11:35 »
"Oriveden seudun matkailu" lehdestä osui silmään seuraava pätkä:
   "...Pukalan tienoo tarjoaa mahdollisuuden myös rasittavampaan melontaretkeilyyn. Alueen pikujärviä yhdistäviä ja Pukalanjärvelle päätyviä metsäpuroja on raivattu melontakelpoisiksi. Vesisamoiluun voi lähteä jo varsinaisen Pukalan alueen ulkopuolelta, Teiskontien varrelta paristakin kohdasta. Nämä järveltä toiselle vievät reitit sopivat erityisesti inkkarikanooteille ja ovat yleensä melottavissa ainakin kesäkuun lopuille asti. Jos valitsee pisimmän, n. seitsemän veden reitin, kertyy melottavaa kymmenisen kilometriä ja kanoottien vetomatkaa kannasten yli ja koskien ohi n. 300 metriä."
   Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tietääkö kukaan missä ko. reitit kulkee?

Poissa Jori Hämäläinen

 • Global Moderator
 • Jäsen
 • Viestejä: 349
  • Photopage
Vs: Kuka tietää Pukalan melontareiteistä?
« Vastaus #1 : 23.04.06 - klo:13:37 »
Pirkanmaan melontaoppaasta ja  Suomen melontaoppaasta löytyvät vain Sahajoen-Juupajoen reitti, joka on Oriveden itäpuolella. Eli ne eivät auttaneet.

http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=1249

Melontareitit

Seitsemän veden reitti

* Reitin lähtöpisteeksi voi valita joko Sääksjärven Juurakonlahden Pukalan virkistysmetsän koillispuolella tai Sääksjärven itäpään Enokunnantien varrella. Sääksjärveltä melotaan helppoon vastavirtaan Enojärveen 300 m pitkin puroa. Enojärven Haukkaniemen länsipuolisesta lahdesta kanootit on vedettävä 300 metrin levyisen kannaksen yli Siitinjärven koillispäähän. Kanootteja vuokraava yrittäjä järjestää sopimuksesta kanooteille autokuljetuksen Enojärven Koivulanlahdesta Siitinjärveen.Siitinjärven lounaiskärjessä on tulentekopaikka, jonka ohitse melotaan puroja pitkin Vähä-Musturiin ja Iso-Musturiin. Rasinoja yhdistää Iso-Musturin Neejärveen. Rasinojan varressa on kaksi lyhyttä veto-osuutta. Neejärvestä lasketaan jälleen puroa pitkin Pukalan Isolahteen. Osuudella on kaksi pientä koskea, jotka kierretään maitse.

Reitin pituus on n. 8 kilometriä ja se on varmuudella melottavissa vain korkean veden aikana. Veto-osuuksia tulee yhteensä n. 500 metriä, mutta ne on raivattu ja tasoitettu. Veto-osuudet voivat tottumattomasta tuntua raskailta, muuten tuulilta suojainen reitti sopii myös aloittelevalle melojalle. Reitti on järkevintä meloa myötävirtaan eli Sääksjärveltä lähtien. Sääksjärven Juurakonlahden ja reitin päätöskohdan, Pukalan Isolahden, välimatka maitse on n. 1,5 km. Isolahdesta voi retkeä vielä jatkaa muualle Pukalajärvelle.

o Palvelut: Siitijärven tulentekopaikka ja telttailualue (tilaa yhdelle teltalle), lähde Siitinjärven tulentekopaikan läheisyydessä ja Vähä-Musturin tulentekopaikka.

Pukalajärvi

* Pukalan pohjoisrannan kalliorantojen ja saarien suojassa on mukava meloa. Maaston kulumisen estämiseksi on suositeltavaa nousta maihin vain Roninmaan laavun edustalla olevassa saaressa, jossa on tulentekopaikka ja siltayhteys laavulle, tai Onkisaaressa. Onkisaaressa ei ole palveluja, mutta leiriytyminen on sallittu jokamiehenoikeuksin (www.ymparisto.fi). Metsähallitus on rauhoittanut hallinnassaan olevat Pukalan saaret ja karit vuonna 1968.

Jos retken suuntaa muualle Pukalajärvelle, on hyvä huomioida, että suurella selällä tuuli voi puhaltaa hyvin navakastikin. Pukalasta melontaretkeä voi jatkaa länteen Pukalanjokea Hankajärveen, josta voi tilata kanootteja vuokraavalta yrittäjältä kuljetuksen joko vuonomaiselle Paarlahden reitille tai Asuntilan reitille, jonka päätepisteenä on Teiskon Kirkkojärvi. Lisätietoja näistä reiteistä saa mainitulta yrittäjältä sekä Pirkanmaan melontareittiopas 2003 -julkaisusta. Maksullista julkaisua voi tilata Seitsemisen luontokeskuksesta.


Poissa Antti Kiviniemi

 • Melonnanohjaajat
 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 17
Vs: Kuka tietää Pukalan melontareiteistä?
« Vastaus #2 : 26.04.06 - klo:09:00 »
Koskas lähetään? Mä haluan retkelle mukaan. Olen kerran ollut Pukalajärvellä melomassa yön yli reissulla ja muutamia kertoja vaeltelemassa - todella hienoa luontoa. Pukala on vähän vähemmän tunnettu reteilypaikka muutenkin - etenkin järven pohjois puolen luonto on kuin lapista.

Antti

Poissa Janne Vehmas

 • Jäsen
 • Viestejä: 97
Vs: Kuka tietää Pukalan melontareiteistä?
« Vastaus #3 : 27.04.06 - klo:09:06 »
Olisikohan seuraava reitti melottavissa: Lähtö Keletonjärveltä (tai ehkä vasta Asuntilanjärveltä), Asuntilanjokea ylöspäin Lauttajärvelle, mistä puroa pitkin Loppisjärvelle, Loppisojaa Pikku-Viljamoiselle, Savonojaa pitkin Savonjärvelle ja Iso-Viljamoiselle. Pienen kantomatkan jälkeen ollaan Myllyvuolteella, josta pääseeekin sitten jo Hankajärven ja Pukalanjoen kautta Pukalajärvelle.
   Ainakin paperilla tuo näyttää ihan mahdolliselta. Asuntilanjokea mainostetaan kiviseksi ja risukkoiseksi. Muista matkan ojista ei sitten olekaan mitään tietoa. Pukalasta Myllyvuolteelle olen kerran melonut (hieno pätkä). Linnuntietä matkaksi tulisi n. 15 km, edestakaisin sitten vähän enemmän. Reitin melontakelpoisuus ei taida selvitä kuin yhdellä konstilla?

Poissa Janne Vehmas

 • Jäsen
 • Viestejä: 97
Vs: Kuka tietää Pukalan melontareiteistä?
« Vastaus #4 : 17.05.06 - klo:20:24 »
Kävin viime viikonloppuna melomassa Savonojalta Loppiskoskelle saakka. Savonoja oli todella ryteikköinen. Ensimmäiseisen 50 metrin melomiseen / raivaamiseen kului varmaan tunti. Loppisoja oli melkein yhtä paha.  (Loppiskoskella on muuten aika pitkä kantomatka).
   Toiseen suuntaan Savonojalta onkin sitten pelkkää järviosuutta aina Iso-Viljamoiselle saakka. (Yksi matala silta matkalla tosin on).
   Vettä kyllä riittää kaikissa paikoissa, mutta niitä hemmetin risuja oli vähän liikaa. Maisemat ei ole yhtä hienoja kuin Pukalassa, mutta menettelee. (Ja jäipähän vielä muistoksi reikä aukkopeitteeseen).
   No joka tapauksessa reitti on nyt "avattu". Jos kiinnostaa, niin kannattaa mennä aika pian, nyt kun ei ole vielä paljon noita öttiäisiä.