Kirjoittaja Aihe: Siuro 1.4.2007  (Luettu 12015 kertaa)

Poissa Jori Hämäläinen

 • Global Moderator
 • Jäsen
 • Viestejä: 349
  • Photopage
Siuro 1.4.2007
« : 03.04.07 - klo:23:58 »
Paluureissulta Kankaanpäästä piti käydä katsomassa statusta Siurosta, ja yllätys oli suuri. Ei vesitilanne, vaan että uudet patoluukut, jotka enteilevät parempaa juoksutusta keskeltä koskea. Mielessä koputtelee että olisiko tässä lähi-Hiirikoski?

Pitäisi päästä dokumentoimaan voimalan ohijuoksutuksen sattuessa. Myös koskea alaspäin tuntui että olisi tehty uusi mutkitteleva väylä vedelle, joka toimii ainakin vähällä vedellä. Väylän alku näkyy myös kuvan alalaidassa.

Poissa Tapio Tyllilä

 • Melonnanohjaajat
 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 83
 • QAJAASAARNEQ
  • Hiking Travel, Hit ky
Vs: Siurosta yleensä
« Vastaus #1 : 04.04.07 - klo:01:31 »
Paha mennä sanomaan mitään definitiivistä tämän Jorin kuvan ja kuvauksen pohjalta, mutta näyttää kuitenkin siltä, että mitään ratkaisevaa ei ole neulaspadon koskessa muutettu ja uskoisinpa, että ko. paikkaan tulee yhä todella vaaralliset stopparit. Haluan vain tuoda tämän esille, jotta kukaan ei mene hölmöilemään tuonne.

Ohijuoksutusta tapahtuu pääsääntöisesti vain tulvalla. Itse olen alavirrasta katsottuna oikean- ja vasemmanpuoleisen juoksutusaukon aalloissa melonut. Oikean stopparista heti alavirtaan isoja ja teräviä siirtolohkareita (Jorin kuvan oikeasta reunasta keskelle päin) ja putoava vesi tulee honttoon hyvin jyrkässä kulmassa. Kasa on hyvin ilmapitoinen, joten hyvää tukea ei saa, ja poispääseminen voi olla työn takana. Vasemmalle tulee hyvin nopea aalto, tai paremminkin virta - merkityksessä, ettei siinä juuri surffata.

Jorin ottaman kuvan kannalta oleellisin paikka on kuitenkin metallilevyin uusittu keskiaukko. Sen alle on perinteisesti muodostunut kannat ylöspäin osoittava hevosenkenkästoppari (siis se stoppareista tyypiltään pitävin ja vaarallisin). En näe kuvasta, että sen aiheuttaville siirtolohkareröykkiöille olisi tehty mitään. Lisäksi tämän takaisinvetoa yleensä tehostavat kummankin laidan yhtäaikaisten juoksutusten aiheuttamat akanvirrat.

Olen ymmärtänyt, että villinä takavuosina Tampereen Kajakin melojat kävivät temppuilemassa tässä paikassa - aina siihen asti kun yksi heistä meinasi kuolla siellä. Oli miten oli, tämä ei ole mikään köykäinen leikkipaikka, enkä voi suositella sitä kenellekään. Ne jotka siellä osaavat meloa eivät mitään suositusta kaipaakaan, vaan tietävät itse mitä tekevät.

Voimalaitoksen puolella sillan alapuolella olikin sitten ihan hyvä aalto alkukaudesta. Ainoa ongelma oli, että aallon aiheuttavassa kivessä oli teräspiiska pystyssä. Paikalliset pojat yrittivät tehdä aallosta turvallisemman poistamalla piiskan - poistivat vaan samalla ison palan kiveä ja lopulta myös aallon. Jäljelläoleva melottava on jonkinmoista virtaa pienine aaltoineen ja siltapilarien taakse muodostuu akanvirrat. Käy aloittelijan harjoittelupaikasta, ja squirttaukseen paremman puutteessa. Hienompaa melottavaa löytyy kylläkin virran vastaanottavalta järveltä.
« Viimeksi muokattu: 04.04.07 - klo:01:43 kirjoittanut Tapio Tyllilä »
"Panta rhei!" -Herakleitos, melojan filosofi

Poissa Jori Hämäläinen

 • Global Moderator
 • Jäsen
 • Viestejä: 349
  • Photopage
Vs: Siuro 1.4.2007
« Vastaus #2 : 05.04.07 - klo:10:24 »
Yhdyn Tapion kommenttiin eli hölmöilemään ei kannata ruveta, vaikkei itsesuojeluvaistoa olisikaan. Riskit ovat olemassa, ja varsinkin kun Siuron 'kanjoni' on kohtuu matala ja kivitetty ties millä räjäytyskivellä. Keräilen näitä kuvia/asioita mielenkiinnosta Suomen koskia kohtaan, ja se että niitä on täällä ei tarkoita että itse olen laskenut/laskisin noita, ja vielä vähemmän suosittelisin muille.

Ohessa työkaverin ottama kuva joululta, eli tuolloin näytti uudet luukut olevan paikoillaan. Tosin koko neulaspatokin oli auki. Eli vaikea sanoa mitä koskessa tapahtuu jos pelkästään keskiluukut olisivat auki. Aiheuttaisiko kerääntyvä paine joka purkaantuu pienemmästä aukosta aallon siirtymistä taaksepäin. Ainakin aikaisemmin keskiaalto on ollut taaempana Tämän kuvan perusteella aalto näyttää olevan ihan betonien välissä. Lisämaustetta näyttää muodostuvan luukkujen pystypalkeista jotka rikkovat veden virtausta.

Tapio voisi opetusmielessä analysoida mitä kokeneempi koskenlukija kuvassa näkee.. Kuvan (C) Jouni Luhtala.

Poissa Tapio Tyllilä

 • Melonnanohjaajat
 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 83
 • QAJAASAARNEQ
  • Hiking Travel, Hit ky
Vs: Siuron joulukuvat
« Vastaus #3 : 05.04.07 - klo:22:15 »
Kommentteja kaivattiin.

Tuosta Luhtalan kuvasta näkee heti ettei noihin stoppareihin kannata mennä. Takaisinveto ulottuu pitkälle alavirtaan ja kasan reunat törmäävät betonivalleihin. Ainakin minun mieleeni nousee kysymys: Miten noista stoppareista pääsee pois? Ja samalla jo tiedän melko varman vastauksen: ei mitenkään, aukkopeitto kiinni kajakissa istuessa. Edeltävien lisämääreiden pitäisi antaa kaikille kuvaa siitä mihin todennäköisesti joutuu jos tuonne itsensä luiskauttaa. Vuotokohtia kun ei näytä olevan. Ja jos uimasille pitäisi lähteä, niin silloin vaarana ovat ne siirtolohkareet kosken varsin matalassa pohjassa. Mutta niin kauan aikaa, kun ei ole tarvetta päästä stopparista pois kyyti voisi olla todella nautinnollista. Stoppari kun on kuvan perusteella hyvin säännöllinen ja tasasuuntainen.

Kun kuvan keskimmäisen aukon sivuilla olevat neulaspadot suljetaan, stoppari todella muodostuu jonkin matkaa alavirtaan. Mutta muistaakseni silloinkin se alkaa reunoistaa betonivalleista. Ja toisaalta vaikka ei alkaisikaan, niin kannat ylävirtaan päin olevan hevosenkenkästopparin ollessa kyseessä: Miten melot niin kovaa virtaa vasten ylöspäin, päästäksesi sieltä pois? Vuotokohtia kun ei tällöinkään ole!

"Panta rhei!" -Herakleitos, melojan filosofi