Kirjoittaja Aihe: Ruotsi raportti  (Luettu 10321 kertaa)

Poissa Janne Vehmas

  • Jäsen
  • Viestejä: 97
Ruotsi raportti
« : 16.11.09 - klo:22:38 »
Tänä kesänä (2009) piti lähteä töiden perässä Ruotsiin, niinpä tuli mahdollisuus meloa vähän uusissa maisemissa. Jaså, kajakki vaan katolle ja menoksi. Ja täytyy sanoa, että kyllä ruotsalaisia on taas hemmoteltu. Keskeltä Ruotsia (Örebron lähistöltä) löytyy toinen toistaan hienompia melontapaikkoja. Pelkästään Värmlandin ja Västmanlandin alueella on kymmeniä jokia mista valita. Alue on yllättävän harvaan asuttua. Monet joet kulkevat keskellä isoja metsiä, eikä asutusta ole kuin siellä täällä. Eikä kesämökkejä tai peltojakaan ole niin paljon kuin Suomessa. Patoja kyllä toisaalta piisaa. Nojoo, viikonloput tulikin sitten aika ahkerasti melottua. Tuossa alempana on pikkaisen listaa missä kaikkialla tuli lutattua. Ensi kesänä pitää tehdä varmaan retki länsinaapuriin – eller hur?

BOSJÖN – UNDEN
 :) :) :) Laxåsta etelään. Järvi/jokireitti, mistä suurin osa melotaan järvellä. Järviä yhdistää lyhyet jokipätkät, mutta välissä on aina jokin pato tms. este joka pitää ohittaa kantamalla. Kantamista tulee kohtuullisen paljon, mutta ainakin Sävsjön ja Bergvattnet järvet on vaivan arvoisia. Komeita kallioita, väkkyrämäntyjä ja yks hiidenkirnu. Muut järvet ei ole yhtä hienoja.

ERIKDALSÄLVEN
 :) :) :) :) :) Svartälvenin sivuhaara Tyforsista etelään. Todella nätti joki. Hienoja mäntyharjuja ja matala hiekkapohjainen uoma. Välillä joki levenee järveksi, jossa syvyyttä on noin kumisaappaan verran. Matkan varrella on useita mukavia koskipaikkoja. Kosket on helppoja mutta kivisiä (lokakuussa oli turhan vähän vettä).

GARPHYTTEÅN
 :) Örebrosta länteen. Luonnonsuojelualueella kulkeva pikku joki/puro. Toivottoman risukkoinen, ei kannata vaivautua.

IGELÄLVEN
 :) :) :) :) Svartälvenin sivuhaara Hälleforsista pohjoiseen. Kapeahko mutkitteleva joki. Muutama virtapaikka ja paljon kaatuneita puita. Hienoja maisemia silti.

JÄRLEÅN
 :) :) Norasta itään. Kohtuullisen iso joki. Välillä metsää, välillä asutusta. Järle kvarnilta Karlsdammille on etupäässä metsämaisemissa kulkeva pätkä. Ehkä vähän liian leveä ja pikkasen pusikkoinen.
 :) :) :) :) :) Långforsen. Hieno koskipätkä joka putoaa 5 km matkalla 36 m. Tämä olisi ollut hieno laskea (heinäkuun tulvilla), mutta näytti vähän liian hurjalta meikäläiselle. (Ehkä ens kerralla…)

LANFORSÄLVEN
 :) :) :) :) Karlskogasta itään. Lyhyt pikku joki. Todella hienossa mäntymetsikössä kulkeva joki, tai puro oikeastaan. Joki laskee kapeaa kivistä ränniä (mukava laskea) pitkin Kärmen järveen. Täällä ei varmaan saisi meloa (joki on Villingsbergin ampuma alueella), mutta mitäs jättivät puomin auki…

LUNGÄLVEN
 :) :) :) Filipstadista vähän etelään. Keskellä metsää ja kaukana sivistyksestä. Joki on aika kapea ja mutkitteleva, mutta haastavaksi tämän tekee lukemattomat kaatuneet puut. Välillä eteneminen näyttää epätoivoiselta, mutta jostakin väylä lähes aina löytyy (joko ali, yli tai läpi ryteikön). Mielenkiintoisia sivuhaaroja. Majavia.

NITTÄLVEN
 :) :) :) :) Kopparbergistä länteen. Keskellä sykkää (no ainakin syksyllä oli synkkää) kuusimetsää kulkeva mutkitteleva joki. Tämä on kuulemma keväällä aika suosittu joki. Kolbron - Nittbo väli oli kyllä helposti melottavissa marraskuussakin. Kolbronin kohdalla on mukavan vauhdikas mutta helppo koskipaikka.

NORDMARKSÄLVEN
 :) :) :) :) Nordmarkissa Filipstadista pohjoiseen. Todella hieno joki. Upeita maisemia ja mukavia pikkukoskia. Joki on koskipaikoissa aika kivinen, mutta kivet on isoja ja ystävällisen pyöreitä  (ei haittaa vaikka mopo karkaisi välillä käsistä). Kosket on muuten helppoja, mutta kiviä joutuu pujottelemaan paljon.

RASTÄLVEN (GRÄNGSHYTTEFORSARNA)
 :) :) :) :) Grängshytteforsarna on n. 3 km mittainen koskijakso (ja luonnonsuojelualue). Vaikka koskia mainostetaan yhtenä alueen isoimmista, ei ne nyt niin isoja ollu. Kosket oli ihan mukavia laskea, vaikka elokuussa olikin jo aika vähän vettä.

SVARTÅN (1)
 :) :) :) Se eteläisempi Svartån, Degerforsista etelään ja itään. Svartå kylän eteläpuolella on lyhyt, mutta mukava metsässä kulkeva pätkä. Toinen mukava pätkä on Teen järveltä Bäcka kvarnille. Pisemmällekin pääsisi, aina Örebrohon saakka.

SVARTÅN (2)
 :) :) :) :) :) Se pohjoisempi Svartån, Sunnemosta etelään. Matala hiekkapohjainen pikku joki. Joen pohjassa lojuu paljon kaatuneita puita, mutta kirkkaassa vedessä niitä on helppo väistellä. Maisemat on hienoja ja erämaisia. Vettä olis saanut olla vähän enemmän (elokuussa)… ja hyttysiä vähemmän.

SVARTÄLVEN
 :) :) :) :) Hälleforsista pohjoiseen Tyforsiin. Iso joki jonka kokonaispituus on jotain 200 km. Välillä joki levenee järveksi, välillä on patoja tai voimalaitoksia. Maisemat on kuitenkin hienoja. Laavuja ja telttapaikkoja on useita. Tyforsista ylöspäin on jo sitten vähän liian matalaa (ainakin oli lokakuussa). Monet sivuhaarat on myös melottavissa. Ehkä vähän liian leveä meikäläisen makuun?
 :) :) :) Karlskogasta pohjoiseen Skråmforsenin padolle on myös mukava pätkä. Vain vähän asutusta ja joki kulkee enimmäkseen metsässä. Yksi pieni koskipaikka (Skråmforsen olis kuulemma isolla vedellä laskettavissa). Heinäkuun tulvilla oli tosi voimakkaita pyörteitä, joita sai varoa.

SVERKESTAÅN
 :) :) :) :) :) Lindesbergistä itään. Hieno erämainen joki. Ainakin Bergshyttan – Grönbo välillä aika kaponen ja matala. Paljon kivisiä koskipaikkoja, jotka oli (yhtä lukuun ottamatta) aika helppoja. 

SÄVÄLVEN
 :) :) :) :) Hälleforsista vähän pohjoiseen. Aika kaponen ja matala joki. Hienoa mäntymetsää, asutusta vähän. Melottavissa kor-kealla vedellä (lokakuussa kolisi vähän liikaa). Koskipaikkoja on useita. Pudotusta ei ole kerralla paljoa, mutta pikkunyppylöitä voi olla kymmeniä peräkkäin. Kosket on helppoja ja mukavia laskea (vaikka kivia saakin pujotella). Joen varrella on muutama puilla lämmitettävä kota, joissa voi yöpyä (tulipahan kokeiltua).

TABERGS KANAL
 :) :) :) Nordmarkissa Filipstadista pohjoiseen. Vähän kummallinen pikku ”joki”. Ihan mukavia erämaisia metsämaisemia. Se vain on vähän omituista, että kanaali kulkee rinteen reunalla, mistä voi (lähes) kajakissa istuen katsella alas laakson pohjalle. Tällaisia malmin ja puun kuljettamiseen kaivettuja jokia löytyy alueelta muitakin.

TVÄRÄLVEN (1)
 :) :) :) :) :) Nykroppa. Hieno mutta lyhyt pikku joki. Tarkoitus oli meloa Kroppaälven, mutta koska siellä ei ollut vettä, piti valita suunnitelma B - ja kyllä kannatti. Aivan upeita erämaisia maisemia ja hieno kapea joki (tai puro melkein). Mäntymetsää ja välillä kapeita kivisiä koskipaikkoja. Pituutta joella ei ole paljon, mutta lisäksi voi meloa Dammsjökanalin ( :) :) :)), joka alkaa siitä mihin Tvärälven loppuu.

TVÄRÄLVEN (2)
 :) :) :) :) Svartälvenin sivuhaara Hälleforsista pohjoiseen. Lyhyehkö mutta ihan nätti joki. Kannattaa tsekata.

VÅTSJÖN
 :) :) :) Karlskogasta itään. Sokkeloinen pikku järvi. Karua ja kivistä… ja nättiä. Kannattaa poiketa jos ajelee E18:aa Oslon suuntaan.

Ne jotka ovat kirjautuneet foorumiin voivat haeskella linkkiä valokuviin tuolta ”sisäinen tiedottaminen” osasta.

Ja hyviä melontareittiesitteitä voi ladata tuolta:
http://www.regionorebro.se/blameny/internationellt/inenglish/naturehiking/canoeroutes.4.6011b709115adf673208000942.html

Lisää infoa (kts. Värmland ja Västmanland):
http://www.kanotguiden.se/canoeing.htm